Slaapstoornissen

Slaapstoornissen

Slaaptroosnissen bij ADHD en ADD ?

Tot wel tachtig procent van de volwassenen en kinderen heeft wel eens slaap of inslaap problemen. Bij velen zijn die van blijvende aard. Als je ADHD hebt dan ervaar je vaak meer problemen met (in)slapen. De meerderheid valt laat in slaap, gemiddeld pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur ’s nachts. Vaak komt dit door de medicatie. Eerder voelen ze niet de drang om te gaan slapen. Maar als je een baan of kinderen hebt, worden die korte nachten toch wel een chronisch probleem. Niet voldoende slapen leid overdag ook weer tot problemen. Vaak hebben ze al hun hele leven last van deze slaapproblemen.

ADHD en ADD Verschil in slaapritme?

De meeste mensen zitten tussen vroeg en laat slapen in, maar ADHD’ers zijn opvallend vaak late slapers. Opvallend is dat dit bij ADD anders is. Door dat dit gemeten is door middel van actigrafie, een soort horloges die het rust- en

activiteitenpatroon registreert. Mensen met ADD gaan eerder naar bed en slapen langer dan mensen met ADHD. Er is dus een verschil in slaapritmes

‘Hyperactiviteit kun je misschien zien als een manier om wakker te blijven’

Natuurlijke alternatieven om de slaap te bevorderen.

De tijd waarin we nu leven helpt ook niet om een goed slaap waak ritme te ontwikkelen. De vele schermen met hun “blauwe licht” zijn een echte melatonine remmer. Deze ondersteunen het alert blijven van het brein. Hieronder een aantal tips die je zelf al kunt proberen.

1 zorg dat je in de ochtend ook goed dag licht vangt. Hier vertel je je lichaam dat de dag start.

2 niet in bed op de tablet of telefoon. Het licht van deze apparaten zorgt ervoor dat je natuurlijke melatonine productie geremd wordt.

3 heerlijk rustig op de bank of in bed met gedimd licht die vaak al wonderen.

Probeer een slaapritueel voor je zelf te starten. Je lichaam en brein weet dan dat het tijd is om te gaan slapen.

Behandelingen van slaapproblemen en ADHD

Bij de “behandeling” van ADHD is het belangrijk om naar diverse aspecten te gaan kijken. bijvoorbeeld het slaap waak ritme. Als dit verstoord is kan dit namelijk veel invloed hebben op de ADHD klachten. Door middel van een slaap dagboek kun je kijken naar het ritme en de kwaliteit van de slaap. Hierop kijk je dan of daar aanpassingen gedaan kunnen worden. Bijv. melatonine gaan nemen.

Het belang van de juiste dosis melatonine

Eerder studies dacht dat 1 tot 3 mg melatonine een uur tot een half uur voor het slapen voldoende was. Nieuwe studies wijzen uit dat dit vaak veel te laat is. Zoals ik al zei is het persoonsgebonden wanneer hoe laat en welke hoeveelheid iemand nodig heeft. Bij melatonine is de inname van de juiste dosis op het juiste tijdstip heel belangrijk, en afhankelijk van iemands slaap/waak ritme en gevoeligheid voor melatonine. Je kan het vrij verkrijgen bij de drogist, maar het wordt vaak verkeerd gebruikt waardoor slaapproblemen soms juist kunnen verergeren. Een persoonlijk advies is dus belangrijk”.

Juiste begeleiding bij AD(H)D zorg is belangrijk.

Ik vind dat er in de ADHD zorg teveel gekeken wordt naar “waar heeft de omgeving last van” en te weinig waar heeft de ADHD-er zelf last van. Een ADD of een ADHD kind is heel verschillend en toch voelen ze veel dingen hetzelfde.

Te veel nadruk op ik ben anders kan verkeerd uitpakken. Begeleiding wat de ADHD-er nodig heeft om te bereiken wat hij/zij wil, is in mijn ogen het meest belangrijke.

Geschreven door:

Yvonne Tiesen ervaringsdeskundige bij AD(H)D
Natuurgeneeskundig lichaamsgericht Psychotherapeut

www.powerfulstones.nl
info@powerfulstones.nl