Een kleine twaalf jaar ben ik werkzaam geweest in het onderwijs. Het voortgezet(speciaal) onderwijs (cluster 4) en het middelbaarberoepsonderwijs. Ik had het geluk de groene praktijkvakken over te mogen brengen. Dit in een hele fijne setting en een hele onbedwongen sfeer. Tijdens deze hele fijne setting, kwamen er vaak zaken aan de orde als:
- is er leven na de dood;
- wat doen we hier op aarde;
- overleden mensen zien;
- emoties voelen van andere mensen;
- en nog veel meer.
Het mooie geluk had ik samen met mijn leerlingen en studenten hierover te kunnen praten tijdens deze lessen. De nood bleek hoog en leerlingen bleken me al snel te vinden voor zaken als deze.
De gevoeligheid die deze leerlingen hadden, was helaas niet overal bespreekbaar. Op school niet, thuis niet, met vrienden niet. Wanneer zaken niet bespreekbaar zijn, of zaken ‘raar’ of ‘gek’ zijn. Dan ga je ze als kind wegstoppen. Niemand wil immers raar of gek gevonden worden.
Volgens wetenschappelijk onderzoek is minimaal 20% van de kinderen (hoog)gevoelig. (Elaine Aron) Uit onderzoek dat ik gedaan heb naar aanleiding van mijn afstuderen blijkt dit percentage vele malen hoger te liggen. Zoals velen van jullie al weten, is dit percentage niet alleen onder kinderen zo hoog, maar ook jongeren, volwassenen en zelfs ouderen zijn (hoog)gevoelig.
De taboesfeer rondom (hoog)gevoeligheid/hsp wordt gelukkig steeds minder. Er is meer erkenning voor mensen die gevoelig zijn of anders waarnemen. In het onderwijs, zit hier in enkele regio’s / op enkele scholen al beweging in, gelukkig maar. Echter kunnen scholen op dit gebied nog veel behalen.
Belangrijk is dat de leerlingen en/of studenten gehoord en gezien worden, en met hen, hen ouders. Niet iedereen leert op dezelfde manier, waar de één visueel is ingesteld, is de ander dat auditief. Met betrekking tot de specifieke gevoeligheid van een persoon kan hierop veel behaald worden.
Met specifieke gevoeligheid, bedoel ik hierin of een persoon gevoelig is op:
- zien;
- horen;
- proeven;
- ruiken;
- voelen;
- weten.
Afhankelijk van de gevoeligheid kan hierop ingespeeld worden. Weet ik bijvoorbeeld dat een persoon gevoelig is op zien/zicht, zal ik informatie in beelden of geschreven tekst gaan aanbieden. Weet ik dat een persoon gevoelig is op horen/gehoor, zal ik hierop inspelen enzovoorts.
Een ander punt dat belangrijk is om te weten, is of een persoon naar binnen gekeerd is, of juist naar buiten gericht is. De prikkel-verwerking, zal bij beiden op een unieke manier verlopen. Dit kan zelfs van persoon tot persoon verschillen. Dat maakt het belangrijk om personen écht te zien en te horen. Jongeren voelen feilloos aan of dit wel of niet gebeurd, thuis, op school maar ook daarbuiten.
Ellie Peeters-van Rens
info@praktijkdeblauwevlinder.com
Foto: Frank Smedts